Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Voor deze verkiezingen hadden zich bij de Kiesraad 89 partijen geregistreerd. Op 5 februari maakte de Kiesraad bekend dat er 37 partijen mee gingen doen aan de verkiezingen. Dat is een naoorlogs record, dat eerder op 28 partijen stond (in 2017, 1981 en 1971). Lees meer

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 besteedde het DNPP op verschillende manieren aandacht aan deze verkiezingen. Zo zijn onder Verkiezingsprogramma's de partijen te vinden die aan deze verkiezingen deelnamen, met hun verkiezingsprogramma's. Onder Affiches wordt aan de hand van voorbeelden uit de DNPP-collectie de rol van historische affiches in verkiezingscampagnes getoond. Verder worden er onder Propagandamateriaal leuke en opvallende gadgets voor het voetlicht gebracht die partijen in de loop der jaren hebben gebruikt om in de gunst van de kiezers te komen.
 

Klik op een onderwerp (afbeelding) voor meer informatie:
 

Het programma waarmee een politieke partij de verkiezingen in gaat is een belangrijk document; hierin informeert de partij de kiezer wat ze wel of niet wil en hoe ze dat financieel hoopt te bereiken. Het DNPP heeft bijna alle verkiezingsprogramma's van de Nederlandse partijen die in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn (geweest) in zijn  repository opgenomen.Hoewel verkiezingsaffiches in deze tijd van sociale media een minder grote rol spelen dan voorheen, maken de partijen er nog altijd gebruik van. Het DNPP verzamelt en  digitaliseert ze en neemt ze op in zijn repository. Juist in een tijd van verkiezingen is het leuk om te zien hoe affiches in de loop der jaren veranderd zijn.Tijdens verkiezingscampagnes delen veel partijen gadgets en ander propagandamateriaal uit om de aandacht van de kiezers te trekken. De veranderingen zijn hier minder groot dan bij de affiches: veel pennen, buttons, stickers en dergelijke worden door de partijen jarenlang gebruikt worden. Het DNPP verzamelt ook dit materiaal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst gewijzigd: 1 22-04-2021 13:16:19