Nieuw met Stip (4): Piratenpartij

Paul Lucardie | 30 januari 2017 | In: De Hofvijver

Deel 4 van de serie ‘Nieuw met Stip’ gaat over de Piratenpartij Nederland. Een partij wiens zusterpartijen in het buitenland al electoraal succes hebben behaald. Kunnen zij ook in Nederland een zetel veroveren?

De Piratenpartij is officieel op 10 maart 2010 naar Zweeds voorbeeld opgericht, al bestond ze officieus al sinds 2006. Ze is aangesloten bij de Pirate Parties International, die circa 60 leden telt, waarvan sommige in het parlement van hun land of deelstaat zetels hebben verworven, o.a. in Duitsland en recentelijk in IJsland. De Nederlandse Piratenpartij is daar nog niet in geslaagd, in 2010 haalde ze 0,11% en in 2012 0,32% bij de Tweede Kamerverkiezingen.

De Piraten komen vooral op voor de rechten van de burger op privacy en vrijheid, vrije toegang tot Internet en tot overheidsinformatie, maar ook voor beperking van auteursrecht en patentrecht. De burger moet ook meer inspraak krijgen, via e-democratie en een bindend (in plaats van raadgevend) referendum. Geleidelijk heeft de partij haar programma verbreed tot andere terreinen, zoals gezondheidszorg: ze wil het eigen risico afschaffen; onderwijs: thuisonderwijs moet legaal worden; ze wil voorts het drugsbeleid decriminaliseren en cannabis legaliseren; een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen experimenteel invoeren, en banken het monopolie op geldcreatie afnemen.

De strijd tegen monopolies en voor individuele vrijheid vormt duidelijk de rode draad door het programma en verbindt de Piraten met de gelijknamige zeerovers uit de zeventiende eeuw. Programmatisch lijkt er wel enige overeenkomst met GroenLinks en D66, maar de Piratenpartij gaat toch iets verder in libertaire richting.

Lees verder in: De Hofvijver, uitgave van het Montesquieu Instituut

Eerder verschenen:
Nieuw met stip: Voor Nederland (VNL)
Nieuw met stip: de politieke beweging DENK
Nieuw met stip: Forum voor Democratie


 

Laatst gewijzigd: 1 18-11-2019 16:10:27