Piratenpartij Nederland, partijgeschiedenis

De partij haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 0,11%, in 2012 0,32% en in 2017 0,34%.

De Internationale van de piratenpartijen (Pirate Parties International) telt circa 60 leden, waarvan sommige in het parlement van hun land of deelstaat zetels hebben verworven, o.a. in Duitsland en in IJsland.

De Piraten komen volgens hun verkiezingsprogramma’s vooral op voor de rechten van de burger op privacy en vrijheid, vrije toegang tot Internet en tot overheidsinformatie, maar ook voor beperking van auteursrecht en patentrecht. De burger moet bovendien meer inspraak krijgen, via e-democratie en een bindend (in plaats van raadgevend)  referendum. Geleidelijk heeft de partij haar programma verbreed tot andere terreinen, zoals gezondheidszorg: ze wil het eigen risico afschaffen; onderwijs: thuisonderwijs moet legaal worden; ze wil voorts het drugsbeleid decriminaliseren en cannabis legaliseren; een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen experimenteel invoeren, en banken het monopolie op geldcreatie afnemen. De strijd tegen monopolies en voor individuele vrijheid vormt duidelijk de rode draad door het programma en verbindt de Piraten met de gelijknamige zeerovers uit de zeventiende eeuw. Programmatisch lijkt er wel enige overeenkomst met GroenLinks en D66, maar de Piratenpartij gaat toch iets verder in libertaire richting.   

De partij heeft al verschillende lijstaanvoerders gekend: in 2010 Samir Alloui, in 2012 Dirk Poot en in 2017 Ancilla van de Leest, actrice en fotomodel. Zij zorgde voor veel publiciteit, soms onvrijwillig - ze kwam in conflict met het bestuur, waarvan drie leden de partij in september verlieten en twee zich vervolgens aansloten bij het Forum voor Democratie. 

In 2012 telde de Piratenpartij bijna 1200 leden, maar zag daarna haar ledental dalen. In 2017 waren er 18 regionale afdelingen. De leden moeten € 17,50 per jaar betalen. Het hoogste orgaan is volgens de statuten (art. 12.1) de ledenraad, gekozen door de algemene ledenvergadering. Kamerkandidaten en bestuur worden door de ledenraad aangewezen. In november 2016 werden Vincent van der Velde tot voorzitter en Michiel Dulfer tot secretaris gekozen.

De partij neemt regelmatig deel aan gemeenteraadsverkiezingen, in 2018 onder meer in Amsterdam en Utrecht, waarbij ze echter geen zetels won. In 2019 diende ze voor de Europese verkiezingen een gezamenlijke kandidatenlijst met Vanderegio in die ruim 10.000 stemmen (0,19%) maar dus ook geen zetel won. 

Laatst gewijzigd: 1 30-07-2019 10:45:12