Democratie in debat: nut en noodzaak van de Eerste Kamer

Wo 2 oktober 2013 | 17.15-18.30 uur | Auditorium Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2, Den Haag
 
Op 2 oktober 2013 organiseert het Montesquieu Instituut een debat in het kader van de debatreeks 'Democratie in Debat'.  
 
Doordat de huidige coalitie van VVD en PvdA alleen een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, is de invloed van de Eerste Kamer een stuk groter geworden. De aannames van voorstellen zoals een sociaal leenstelsel voor studenten en een nieuw pensioenakkoord leverden in de Tweede Kamer weinig problemen op, maar kunnen door de Eerste Kamer geblokkeerd worden. Ministers hebben de oppositie hard nodig om hun wetsvoorstellen ook door de Eerste Kamer te loodsen.
 
Is onze Senaat uniek in Europa? Wat is het nut van dit systeem in een tijd waarin bezuinigd moet worden? Hoe is de Nederlandse situatie te vergelijken met andere Europese landen? Werkt het besluitvormingsproces daar efficiënter door een andere rol voor de senaat?
 
Fred de Graaf (Eerste Kamerlid VVD en oud-voorzitter Eerste Kamer), Adri Duivesteijn (Eerste Kamerlid PvdA), Tom Jan Meeus (politiek journalist NRC Handelsblad) en Wytze van der Woude (universitair docent Universiteit Maastricht) gaan met elkaar in debat, onder leiding van Max van Weezel (journalist Vrij Nederland).
 
Het debat vindt plaats op woensdag 2 oktober 2013 in het Auditorium van Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2. Om 17.00 uur start de ontvangst met koffie en thee. Het debat zal van 17.15 uur tot 18.30 uur duren. De toegang is gratis. Aanmelden kan via de website van het Montesquieu Instituut  
Laatst gewijzigd: 1 31-10-2013 14:11:54