Persbericht: 'Niet stoffig, toch?'

11 februari 2021 | Montesquieu Instituut

Kabinet-Rutte III zal de geschiedenis ingaan als het Coronakabinet en een 'spagaatcoalitie' van links en rechts, maar ook als een kabinet dat misschien wel ondanks zichzelf tot groot activisme gedwongen werd - en uiteindelijk aan metaalmoeheid ten onder ging.

'Niet stoffig, toch?', een nieuwe uitgave in de Montesquieu Reeks, maakt een (eerste) balans op van het derde kabinet onder leiding van premier Rutte.

Gedoe over de dividendbelasting, de stikstofcrisis met een vol Malieveld, de coronacrisis als game changer en tenslotte een ongemakkelijke affaire over kindertoeslagen die uitgroeide tot een schandaal van de eerste orde. Welke rol speelde de minister-president in zijn derde kabinet? Hoe ging het er binnen de coalitie aan toe? Hoe presteerde het kabinet? Hoe was de verhouding met de oppositie? Wat gebeurde in het parlement? Hoe deed premier Rutte het in Europa? Hoe ging het kabinet om met het maatschappelijk middenveld?

Deze vragen staan centraal in 'Niet stoffig, toch?', de 16e bundel in de reeks van het Montesquieu Instituut. In de beantwoording van deze vragen komt de boeiende geschiedenis van kabinet-Rutte III naar voren. Wetenschappers uit eigen kring - afkomstig van de Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en het Parlementair Documentatie Centrum - laten zien dat het inderdaad allesbehalve stoffig was.

In de bundel wordt eerst ingegaan op het imago van Mark Rutte (Joop van den Berg), waarna de coalitieverhoudingen binnen het kabinet (Alexander van Kessel), de relatie met de oppositie (Bert van den Braak) en het parlementaire stemgedrag (Simon Otjes en Tom Louwerse) geanalyseerd worden. Vervolgens wordt er gekeken naar het vroegtijdige vertrek van Buma en Pechtold (Gerrit Voerman), de omgang met het maatschappelijke middenveld (Caelesta Braun) en het optreden van Rutte in Europa (Anjo Harryvan en Jan van der Harst). Tot slot geeft Bert van den Braak een overzicht van de feitelijke wetgevingsoogst van kabinet-Rutte III.

'Niet stoffig, toch?' is de zestiende bundel in de reeks van studies waarvoor het Montesquieu Instituut tekent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Weijs, Montesquieu Instituut (l.weijs@montesquieu-instituut.nl of 070-3560238). Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met een van de auteurs die via hun werk bereikbaar zijn.
 

Het DNPP is partner van het Montesquieu Instituut
 

Laatst gewijzigd: 1 11-02-2021 12:00:47