JONG partijgeschiedenis

 

De partij JONG werd in 2017 opgericht door Jacob de Groot, die in november van dat jaar 2% van de stemmen maar geen zetel haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van Súdwest-Fryslân (de gemeente Zuid-West Friesland). In 2021 kreeg de ‘eerste echte jongerenpartij ter wereld’ ruim 15.000 stemmen (0,15%) bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 voerde de negentienjarige Jaron Tichelaar de kandidatenlijst van JONG aan, die opvallend divers was: zeven van de achttien kandidaten waren vrouw en vijf niet wit. Nummer twee was de zestienjarige Christinemindel ten Napel. Lijstduwer was de 58-jarige Jan Geelen.

De partij noemde zich ‘niet links of rechts maar toekomstgericht’. Speerpunten waren klimaat, onderwijs en wonen. Het verkiezingsprogram van de partij bestond uit dertien korte teksten, soms wat vaag, soms heel concreet. Zo pleitte JONG voor een maximum huur voor kamers, een hoger minimumloon voor jongeren, een Nationale Reserve Zorgpersoneel (voor rampen en pandemieën), legalisering en regulering van wiet, een verbod op brommers en scooters die op benzine rijden, stemrecht vanaf 16 jaar, een raadgevend referendum, een belastingtarief van 45% vanaf  60.000 euro, afschaffing van de AOW en invoering van een negatieve inkomstenbelasting.   

Laatst gewijzigd: 1 03-05-2021 16:12:53