Voorpublicatie boek Zeventig jaar Partij van de Arbeid

Frans Becker en Gerrit Voerman

Op 9 februari verschijnt bij Uitgeverij Boom Zeventig jaar Partij van de Arbeid, onder redactie van Frans Becker en Gerrit Voerman. In deze bundel laten twaalf auteurs hun licht schijnen over de geschiedenis van de PvdA. Naast het verleden wordt ook ingegaan op de toekomst van de Nederlandse sociaaldemocratie. In het decembernummer van Socialisme & Democratie verscheen een bewerkte voorpublicatie  van het inleidende hoofdstuk van Becker en Voerman, ‘Behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst’. Zij wijzen erop dat de geschiedenis van de PvdA er een is geweest van hoge pieken en diepe dalen, maar dat de partij altijd een dominante positie op de linkerzijde van het politieke bestel innam. Daaraan lijkt nu een einde te zijn gekomen. Als de PvdA terug wil komen, dan is niet alleen programmatisch herstel maar ook samenwerking met maatschappelijke bondgenoten en andere partijen op links geboden.

Stichtingscongres Partij van de Arbeid (PvdA) in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam, Nederland, 9 februari 1946. Bron: gahetna.nl

 

Een overzicht van bronnen van en over de PvdA in de collectie van het DNPP vind u hier.

  

Een overzicht van de verkiezingsaffiches van de PvdA vindt u hier.

Gerrit Voerman heeft de afgelopen jaren diverse malen gepubliceerd over de geschiedenis van de PvdA. Een overzicht van deze publicaties vindt u hier.

Socialisme en Democratie (S&D) is het wetenschappelijk tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het ‘wetenschappelijk bureau voor de sociaal-democratie, gelieerd aan de Partij van de Arbeid’. De digitale versies van het tijdschrift vindt u hier.

Meer publicaties van Gerrit Voerman in Socialisme en Democratie vindt u hier.

Laatst gewijzigd: 1 08-01-2020 12:25:07