An Impossible Job? – The Presidents of the European Commission, 1958-2014

Redactie Jan van der Harst en Gerrit Voerman

Lange tijd was de voorzitter van de Europese Commissie het boegbeeld van wat nu de Europese Unie is. De invloed van individuele voorzitters op de ontwikkeling van zowel de Europese Commissie als de Europese Unie als geheel liep nogal uiteen – afhankelijk van zijn karakter, de (niet altijd behulpzame) houding van de meest machtige lidstaten, of de bredere politieke en economische context. Niettemin hebben de meeste Commissievoorzitters op enigerlei wijze een erfenis achtergelaten.

In deze bundel zijn voor het eerst bondige politieke biografieën van alle elf voorzitters van de Europese Commissie bijeen gebracht, van Walter Hallstein (1958-1967) tot en met José Manuel Barroso (2004-2014). Deze portretten, geschreven door deskundigen, zijn fascinerend om te lezen. De redacteuren maken in een slotbeschouwing de balans op en schetsen de overeenkomsten en verschillen tussen de voorzitters. Ook beschrijven zij de sluipende ‘presidentialisering’ van het ambt van Commissievoorzitter, door oud-voorzitter Roy Jenkins ooit ‘an impossible job’ genoemd.

Dit boek is van belang voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Europese Unie en haar instituties en wil weten waar de Unie vandaan kwam en waar zij naar toe gaat.

De bundel is geredigeerd door Jan van der Harst, hoogleraar in de geschiedenis en theorie van Europese integratie; en Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en hoogleraar in de geschiedenis en het functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel. Beiden zijn zij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit boek kan bij iedere boekhandel worden besteld. Via internet kan het onder meer worden verkregen via BookDepository.com of via de uitgever, John Harper Publishing.
 

Laatst gewijzigd: 1 04-06-2015 10:10:27