‘Meer dan een spiegelgevecht’. Asscher en Samsom blijken niet uitwisselbaar.

Gerrit Voerman | 28 november 2016 | in: De Hofvijver

De strijd binnen de PvdA tussen fractievoorzitter Diederik Samsom en vice-premier Lodewijk Asscher om het partijleiderschap is ‘meer dan een spiegelgevecht’.

‘Zeker binnen Nederlandse partijen zijn, zelfs tussen een linker- en de rechtervleugel, de politieke marges zo klein dat dat soort verkiezingen snel iets kunstmatigs krijgen. Maar tussen Samsom en Asscher, inderdaad twee centrumkandidaten, blijkt het toch wel degelijk om iets te gaan’, zegt Gerrit Voerman, die vanuit het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen de lijsttrekkersverkiezingen binnen de PvdA op de voet volgt.

Anders dan vooraf gedacht blijken Samsom en Asscher in de analyse van Voerman ‘zeker niet geheel uitwisselbaar’.

‘Met name Asscher, de man die altijd zo vriendelijk overkomt, maakt er een strijd van. Hij speelt het op de man, hij tergt, hij maakt Samsom persoonlijk getinte politieke verwijten. Zoals de kritiek dat Samsom de partij niet had ‘meegenomen’ tijdens de formatieonderhandelingen met de VVD in 2012, nogal dun – als je het mij vraagt: Asscher is zonder morren in dat kabinet gaan zitten. Maar dat hij er probleem van maakt, laat zien dat Asscher er behoorlijk hard ingaat.’

Lees verder

Laatst gewijzigd: 1 13-02-2017 14:24:10